[vc_row][vc_column][vc_column_text]Luna iulie este o lună bogată şi, oricât de capricioasă ar putea fi uneori, aşa cum este anul acesta, ne oferă în dar multe cadouri excat din inima naturii. Dintre toate fructele lunii iulie, vedeta noastră este caisa. Tocmai weekend-ul trecut am fost în vizită la unchii de lângă Dunăre şi, chiar acolo, în grădina din spate, am întâlnit cele mai portocalii  şi mai dulci caise. Iar, dacă vă urcaţi pe un scăunel sau pe o scară pentru a le culege, aşa cum am făcut eu, senzaţia de plinătate şi miracol vă va învălui.

A fost odată ca niciodată… o caisă

Denumită ştiinţific Prunus Armeciaca, această minge colorată şi delicioasă provine din familia Rosacea şi, se spune că, a fost cultivată iniţial în China.  Asta doar până când a fost descoperită de perşi şi făcută celebră în întreaga lume.

Bogăţia caiselor

Nu de puţine ori aţi auzit nutriţionişti care au trecut caisele pe lista SUPER ALIMENTELOR şi nu întâmplător. Caisele poartă cu ele valori mari nutriţionale: vitamine cât curpinde (vitamina A, E, K) la care se adaugă cantităţi mici din toate celelalte vitamine pe care le cunoaştem.

În plus, ce le face şi mai celebre este cantitatea mare de minerale: cupru, potasiu, mangan, fosfor şi magneziu. Iar, ca majoritatea fructelor, reprezintă o sursă inepuizabilă de fibre.

De ce tocmai… caisele?

1. Cancer: studiile au arătat că aceste fructe conţin un compus numit B17 care ajută în tratarea cancerului. Iar, conţinutul ridicat de vitamina A şi C stimulează sistemul imunitar, combatând celulele care cauzează cancerul.

2. Sănătatea ochilor: bogate în vitamina A, C, carotenoide şi beta-caroten, caisele reduc riscul apariţiei problemelor de vedere. Ele conţin un antioxidant numit Zea Xanthin care controlează funcţiile de filtrare a luminii şi, astfel, simplul consum de caise îmbunătăţeşte vizibilitatea.

3. Constipaţia: fibra solubilă din caise – pectina – ajută la tratarea constipaţiei. Consumul de caise este recomandat persoanelor care suferă de sindromul intestinului iritabil.

4. Sarcină: foarte benefice pentru femeile însărcinate, caisele ajută la creşterea şi dezvoltarea fătului. Cele mai recomandate sunt caisele uscate pentru că acestea conţin cantităţi mari de fibre.

5. Acnee: proprietăţiile anti-inflamatorii ale uleiului de caise ajută la tratarea acneei şi roşeaţa tenului. Sucul de caise este foarte bun pentru tratarea scabiei, arsurilor solare şi a eczemelor.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”author”][vc_column][vc_column_text el_class=”authorInfo”]

Pe lângă aceste proprietăţi vindecative, caisele sunt miraculoase pentru combaterea afecţiunilor cardiace, dar şi pentru prevenirea anemiei datorită sursei bogate de fier. În plus, uleiul de caise este considerat anti-asmatic, cu putere de eliberare a stresului şi presiunii asupra sistemului respirator.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”Delicatesele Nux delicii vă așteaptă” h2_font_container=”font_size:20px” h2_use_theme_fonts=”yes” h4=”Găsiți in magazin dulcețuri innobilate cu nucă, zacuște și salată de ardei kapia copt” h4_font_container=”font_size:14px” h4_use_theme_fonts=”yes” shape=”square” style=”flat” color=”grey” add_button=”right” btn_title=”Magazin” btn_style=”flat” btn_color=”warning” btn_align=”right” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-shopping-cart” use_custom_fonts_h2=”true” use_custom_fonts_h4=”true” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nuxdelicii.ro%2Fmagazin%2F|||” btn_button_block=”true” btn_add_icon=”true” btn_custom_onclick=”true”]

[/vc_cta][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Explore More

Marius Tudosiei, promotorul mâncărurilor sănătoase și creative

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Marius, hard working băcan de când s-a născut, visează mâncăruri creative, respectă ingredientele, gătește cu bucurie și… iubește nucile. Titulatura este pusă’n cui și libertatea de a te juca liber

Păstrăv la cuptor, pe pat de ardei graşi

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dincolo de faptul că suntem pasionaţi de gustul bun şi de proprietăţile extraordinare ale păstrăvului, am descoperit că acesta nu are nevoie de artificii culinare pentru a deveni, rapid, simplu

Grepfrutul, numai bun pentru prima oră!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]O cană cu suc de grepfrut sau chiar fructul în sine, la prima oră de dimineaţă, te ajută să îţi detoxifici organismul şi, mai mult decât atât, previne balonarea, stimulează

10 pentru vişine!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Azi ne-am hotărât să oferim note fructelor şi legumelor – mai ţineţi minte cât de greu luam un 10 când eram la şcoală?! Cât de mult citeam, câte teme făceam,