[vc_row][vc_column][vc_column_text]A devenit deja un clişeu sintagma “fructele şi legumele te ajută să slăbeşti”, ceea ce nu o face mai puţin adevărată. Atunci când încercăm să scăpăm de kilogramele în plus, o dietă echilibrată şi, mai întâi de toate, sănătoasă este cheia succesului. Iar, fructele şi legumele ar fi câştigătoare dacă s-ar realiza în fiecare zi un concurs despre alimentaţia sănătoasă.
Cele mai noi experimente au demonstrat că o dietă bogată în fructe şi legume ne ajută să fim mai fericiţi. Cu toate acestea, procesul de slăbire poate interfera cu anumite proprietăţi ale unor fructe sau legume de pe raionul colorat şi proaspăt. De exemplu, unii dintre noi evită avocado, bananele, morcovii, mazărea, porumbul dulce pentru că există această teorie conform căreia ele ne îngraşă. O altă categorie de oameni crede că ţelina sau grepfrutul ne ajută să slăbim. Pentru a nu fi confuzi şi pentru a face cele mai bune alegeri, ne-am întrebat, cu mare atenţie, care este adevărul? Majoritatea fructelor şi legumelor au un conţinut scăzut de calorii şi grăsimi, în timp ce abundă de fibre. Cele mai multe conţin vitamine, minerale şi antioxidanţi. O astfel de dietă ne ajută să ne simţim bine şi ne protejează în faţa posibilelor afecţiuni. Aşadar, am putea spune că fructele şi legumele sunt ingredientele esenţiale pentru a slăbi uşor şi fără efecte nocive asupra organismului în totalitatea sa.
Multe fructe, puţine calorii
Tendinţa naturală a omului este de a consuma o cantitate mai mică de alimente pentru a scădea numărul de calorii – cu fructele şi legumele nu este nevoie să controlăm neapărat cantitatea pentru că, în acest caz, multe dintre legume sau fructe cântăresc mult, dar conţin puţin. De exemplu, o masă cu 150 grame piept de pui, 300 grame cartofi, 20 grame unt şi 30 grame brânză poate fi tradusă în termeni de: greutate 500 grame, calorii 790. Însă, 130 grame piept de pui, 200 grame cartofi, 5 grame unt, 80 grame broccoli, 45 grame morcovi, 40 grame salată verde înseamnă tot 500 de grame greutate, dar numai 480 grame calorii. Altfel spus, ajungem la starea de saţietate cu senzaţia că am mâncat aceeaşi cantitate de mâncare, dar cu impact mult mai mic asupra greutăţii corporale. Suficient cât să începem numărătoarea inversă a kilogramelor încă din prima săptămână.
Şi totuşi…
Ce ne facem cu fructele şi legumele precum banane, avocado, morcovi, mazăre? Aceste alimente sunt mult mai bogate în calorii decât oricare alte fructe sau legume. De pildă, două mere mici au aceeşi cantitate de calorii precum o banană. Sau, de şase ori mai mult spanac poate înlocui porumbul dulce. În acelaşi timp, avocado conţine grăsimi mai multe decât oricare alte alimente, dar cea mai mare parte dintre ele sunt monosaturate şi, implicit, mină de aur pentru inima noastră; grăsimi care vin la pachet cu multă vitamina E.
Să jonglăm cu caloriile!
Aşadar, chiar dacă aceste fructe sau legume conţin mai multe calorii, ele nu trebuie evitate pentru că reprezintă o sursă esenţială de substanţe nutritive, iar fibrele ajută la starea de plinătate a organismului – vitală în curele de slăbire. Cheia succesului este să includem astfel de alimente în dietele cu fructe şi legume aşa încât, la sfârşit, numărul caloriilor să nu crească.
Ţelina şi grepfrutul, între mit şi realitate
Ceea ce putem garanta este conţinutul scăzut de calorii din aceste două alimente minunate, însă nimeni nu a reuşit să demonstreze că ele, în special, pot ajuta procesul de slăbire. Majoritatea oamenilor de ştiinţă consideră că zvonul – “a digera o ţelină înseamnă pentru organism un consum mare de calorii” – este un mit.
Care sunt cele mai bune fructe şi legume pentru slăbit?
Ne putem bucura de un mixt complex de legume şi fructe, cele cinci culori asigură un aport de nutrienţi miraculos pentru sănătatea noastră. Putem cuprinde în dietele noastre toate fructele şi legumele, sucurile lor, în formă proaspătă, congelată sau uscată. Dar, este bine să nu uităm că fructele uscate şi sucurile nu sunt la fel de săţioase precum fructele proaspete.
Cât de multe fructe şi legume trebuie să conţină o dietă?
Putem să ne creăm o rutină şi să consumăm în fiecare zi o porţie de legume şi fructe de circa 80 de grame. Iată câteva combinaţii posibile:
- 1 măr, 1 banană, 1 pară, 1 portocală
- 2 prune, 3 kiwi sau fructe asemănătoare ca formă şi dimensiune
- 3 linguri de legume, cum ar fi fasolea sau altele asemănătoare cu ea
- 3 linguri de salată de fructe
- 1 ceaşcă de cireşe
- 3 caise uscate
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_cta h2=”Delicatesele Nux delicii vă așteaptă” h2_font_container=”font_size:20px” h2_use_theme_fonts=”yes” h4=”Găsiți in magazin dulcețuri innobilate cu nucă, zacuște și salată de ardei kapia copt” h4_font_container=”font_size:14px” h4_use_theme_fonts=”yes” shape=”square” style=”flat” color=”grey” add_button=”right” btn_title=”Magazin” btn_style=”flat” btn_color=”warning” btn_align=”right” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-shopping-cart” use_custom_fonts_h2=”true” use_custom_fonts_h4=”true” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nuxdelicii.ro%2Fmagazin%2F|||” btn_button_block=”true” btn_add_icon=”true” btn_custom_onclick=”true”]
[/vc_cta][/vc_column][/vc_row]