[vc_row][vc_column][vc_column_text]Fiecare anotimp are bogăţia şi dezavantajele lui specifice, ceea ce nu trebuie să ne împiedice să trăim la fel de sănătos, să ne bucurăm de anumite gusturi sau obiceiuri. Însă, este nevoie să schimbăm puţin rutina. Iarna nu este un pretext pentru a mânca nesănătos sau foarte gras sau pentru a renunţa la fructe şi legume, doar pentru că ele nu se mai găsesc prin grădini. De aceea, vă propunem câteva alimente care vă pot fi alături şi pe parcursul sezonului friguros, oferindu-vă nutrienţii necesari.
Citricele
Începem cu ele pentru că în această perioadă, magazinele sunt îndesate cu portocale, mandarine, clementine, grepfrut, mineole, lămâi sau pomelo. Şi foarte bine fac cei care le comercializează pentru că toate acestea reprezintă o sursă generoasă de vitamina D, fibre şi vitamina A. Vitamina D întăreşte sistemul imunitar şi, implicit, ne ajută să nu răcim, vitamina A are grijă de pielea noastră atât de expusă temperaturilor scăzute, iar fibrele o să ne ferească de afecţiuni legate de digestie. Aşadar, citricile sunt perfecte pentru iarnă.
Cartofii dulci
Transformat în supă cremoasă sau piure sau pur şi simplu copt, cartoful dulce are o putere inegalabilă asupra organismului, sfindând frigul de afară. Betacarotenul (antioxidant puternic), zincul, fosforul, magneziul, fierul, fibrele, vitamina E – toate într-un singur cartof, întăresc organismul şi îl apără de bolile sistemului cardiovascular, dar mai ales ţin departe diabetul şi obezitatea.
Dovleacul, dovleceii, păstârnacul
Bogate în vitamina A şi C, sunt un real partener de drum lung al sistemului imunitar, cel care ţine tot aparatul uman în condiţiile cele mai bune.
Usturoiul…
…merită consumat cu regularitate în această perioadă, având în vedere proprietăţile sale de neclintit: antiviral şi antifungic.
Migdale, fistic, nuci şi altele la fel de gustoase
Pentru că un indice glicemic scăzut are grijă de sistemul imunitar – principalul aliat pe timp de iarnă, organismul are nevoie de alimente cu un indice glicemic scăzut, precum: migdalele, fisticul, nucile, coacăzele, varza, broccoli, măslinele, ciupercile, ardeiul, fructele de
mare, condimentele şi multe mirodenii.
30% proteine
Pentru cele 30% de proteine necesare organismului uman, vă recomandăm produse lactate, ouă şi carne de pui sau vită sau carne macră de porc.
Un iaurt pentru sănătate!
Probioticele din cultura activă a iaurtului reduc timpul de manifestare a virozelor respiratorii, cu până la două zile, au demonstrat oamenii de ştiinţă germani. Aşadar, un iaurt pe zi ţine răceala departe![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”author”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text el_class=”authorInfo”]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”Delicatesele Nux delicii vă așteaptă” h2_font_container=”font_size:20px” h2_use_theme_fonts=”yes” h4=”Găsiți in magazin dulcețuri innobilate cu nucă, zacuște și salată de ardei kapia copt” h4_font_container=”font_size:14px” h4_use_theme_fonts=”yes” shape=”square” style=”flat” color=”grey” add_button=”right” btn_title=”Magazin” btn_style=”flat” btn_color=”warning” btn_align=”right” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-shopping-cart” use_custom_fonts_h2=”true” use_custom_fonts_h4=”true” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nuxdelicii.ro%2Fmagazin%2F|||” btn_button_block=”true” btn_add_icon=”true” btn_custom_onclick=”true”]
[/vc_cta][/vc_column][/vc_row]